FCA legt Merrill Lynch boete van £13 miljoen op

De Britse Financial Conduct Authority heeft Merrill Lynch International beboet met £13.285.900, voor het niet-correct rapporteren over ruim 35 miljoen transacties en het helemaal niet rapporteren aan de toezichthouder van nog eens 121.387 transacties.
De boete betreft activiteiten van MLI gedurende de periode 2007-2014. De FCA zegt over de hoogte van de opgelegde boete – de hoogste tot op heden ooit, voor dit soort administratieve vergrijpen – dat ze daarmee de ernst van de misdragingen van de financiële instelling wil onderstrepen.
Bovendien is het de beloning voor het niet tijdig of helemaal niet aanpakken van de fundamentele tekortkomingen in de controls en bedrijfsvoering – terwijl in die periode ook door de FCA ruim gecommuniceerd is over dit soort rapportagefouten, en het niet voor de eerste keer is dat Merill Lynch daarop wordt aangesproken. 
 
In het recente verleden heeft de FCA maatregelen ter zake genomen tegen 11 andere instellingen en bedrijven, te weten Deutsche Bank, Barclays, Credit Suisse, Instinet, Getco, Commerzbank, Société Générale, City Index, James Sharp & Co, Plus500UK en RBS.
Omdat Merill Lynch al snel na het bekend worden van het FCA-onbderzoek alle medewerking verleende werd de bank een korting van 30% op de boete gegund. Anders had de boete 19 miljoen pond bedragen.
 
Gerelateerde artikelen