FATF-standaarden beschermen goede-doelenorganisaties tegen misbruik door terroristen

Financial Action Task Force komt met nieuwe aanbevelingen om te voorkomen dat terroristische organisaties ‘goede doelen’ misbruiken om fondsen te werven, over te boeken en/of wit te wassen.
De FATF is de mondiale standaardzetter, die zich inzet om de financiering van terroristische groeperingen via witwas- en andere onduidelijke praktijken tegen te gaan. Nederland is al sinds 1990 lid de FATF en zelfs een van de zogenaamde Co-operating and Supporting Nations (COSUNs).
Een Typologies Report van de FATF beschrijft hoe terroristische organisaties tewerk gaan; een ‘best practices’ rapport hoe landen ( en accountants) zich daartegen kunnen wapenen. 
 
De 8ste aanbeveling (Recommendation 8 of R8)  van de FATF focust op misbruik van non-profit organisaties en maatregelen die moeten voorkomen dat stichtingen, verenigingen enzovoorts worden misbruikt om op allerlei manieren terrorisme te financieren.
De huidige versie van R8 stelt, dat landen met regelmaat de bestaande wet- en regelgeving dienen te evalueren die de monitoring van dergelijke organisaties mogelijk en verplicht maakt. Vooral NPO’s (non-profit organisaties) worden kwetsbaar geacht en landen moeten ervoor waken, dat dergelijke legale entiteiten misbruikt worden door illegale organisaties. 
R8 stelt daarnaast, dat landen maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat legitieme goede-doelenorganisaties misbruikt worden als financieringskanaal voor de financiering van terroristische acties en/of organisaties, bijvoorbeeld ook via het omzeilen van internationale of nationale sancties als het bevriezen van tegoeden.
 
De FATF heeft nu een nieuwe versie van R8 geformuleerd, en vraagt belanghebbenden te reageren met ideeën en suggesties ter verbetering van de Recommendatie. Een van de doelstellingen is te voorkomen, dat legitieme goede-doelenorganisaties ten onrechte onder verdenking komen te staan en daar (veel) last van ondervinden. 
 
Het betreffende consultatiedocument is te lezen en downloaden via documents/public-consultation op de FATF-site.
Gerelateerde artikelen