FASB toch voorstander van mondiale accounting standaarden

Russell Golden, de voorzitter van de Financial Accounting Standards Board (FASB), verantwoordelijk voor US Generally Accepted Accounting Principles (GAAP), heeft bevestigd dat zijn organisatie toch gaat werken aan wereldwijd vergelijkbare accounting-standaarden.
In een bijdrage op de FASB website stelt hij dat er nooit veel steun is geweest in de VS voor eerdere pogingen om US GAAP en IFRS te integreren tot één standaard.  Daar is de communis opinio, dat juridische en culturele verschillen tussen landen noodzakelijkerwijs wel moeten leiden tot ‘variatie’ in de manier waarop accounting standaarden worden ontwikkeld, geïmplementeerd en toegepast.
 
Maar, zegt hij ook, “standaards meer vergelijkbaar maken zal voor alle stakeholders uiteindelijk aanzienlijke voordelen met zich meebrengen. Het maakt het ook voor investeerders wereldwijd gemakkelijker om op basis van vergelijkbare gegevens rationele keuzes te maken, waar zij hun geld investeren. Bovendien zal het de kosten verlagen van die organisaties die verplicht zijn om financial statements op te stellen en te auditen.
 
“De beste manier om te komen tot dergelijke gelijksoortige vergelijkbare standaards is via een brede samenwerking, waarin nationale standaardisatie-instellingen uit alle belangrijke jurisdicties een belangrijke rol spelen, in nauw overleg met de International Accounting Standards Board (IASB).”
 
Meer details over de houding van de FASB via www.tax-news.com/
Gerelateerde artikelen