FASB publiceert zijn nieuwe lease-standaard

De Financial Accounting Standards Board (FASB) heeft woord gehouden: op 25 februari verscheen de aangepaste standaard voor lease-contracten.
De betreffende Accounting Standards Update (ASU) is bedoeld om verbetering te brengen in de manier waarop leasecontracten in de boeken worden verwerkt, en heeft daarom gevolgen voor alle ondernemingen die roerende en onroerende goederen leasen, zoals vliegtuigen, gebouwen, en productiestraten. Deze overeenkomsten zullen vaak voor het eerst op de balans verschijnen als ‘activa’. 
 
Er is lang uitgekeken naar de nieuwe standaard, waarmee een nieuwe stap gezet zou worden in de samenwerking en coördinatie met de International Accounting Standards Board.
Er zijn nog enkele verschillen tussen de twee standaarden, maar het Amerikaanse document bevat niet veel verrassingen, zeker niet voor intimi die het ontwikkelingsproces gevolgd hebben. 
Vice-voorzitter Jim Kroeker verwoordde het als volgt: “De belangrijkste verbetring is, dat  we hiermee de transparantie en vergelijkbaarheid verbeteren van de informatieverschaffing aan aandeelhouders, doordat we nu lease-gerelateerde verplichtingen voor het eerst op de balans zelf terugzien, in plaats van verstopt in de noten.”
 
Meer informatie over de ASU die de nieuwe standaard beschrijft — waaronder een FASB In Focus overview, een document getiteld  FASB: Understanding Costs and Benefits en een video Why a New Leases Standard? —is beschikbaar via www.fasb.org.
 
Gerelateerde artikelen