FASB: nog meer vereenvoudigingen in petto

De FASB gaat twee nieuwe projecten voorstellen in het kader van verdere vereenvoudiging van de accounting-standaarden.
De eerste vereenvoudiging betreft de manier waarop ‘equity’ gewaardeerd wordt. Momenteel moet een organisatie die investeert in een entiteit deze investering  boeken als ware het een acquisitie – op basis van een bepaalde fair value. Volgens bronnen bij de FASB zal dat in de toekomst niet meer nodig zijn – een investering van € 100 kan gewoon geboekt worden als  “a one-line item on the balance sheet”  ter waarde van € 100 .
Dat geldt ook wanneer een vroegere investering later in aanmerking komt voor de equity-methode – het zal niet langer verplicht zijn om dat met terugwerkende kracht tot de datum van investering te verwerken in de boeken.
 
Een tweede ereenvoudiging van de regels betreft het achteraf aanpassen van de waarde van combinaties van bedrijven. Bij samenvoeging van bedrijven zijn meestal nog niet alle exacte waarden bekend – wanneer deze later wél vastgesteld zijn, moet men die waarde met terugwerkende kracht alsnog in de boeken opnemen en alle betreffende rapportages aanpassen. In de nieuwe voorstellen zou die eis vervallen. 
 
FASB wil bovendien twee nieuwe kwesties op de agenda van de  Emerging Issues Task Force zetten. Een issue betreft de effecten van “derivative contract innovations on existing hedge accounting relationships”; het andere betreft put en call opties en ‘ debt instruments’. 
 
Gerelateerde artikelen