FASB leasingstandaard krijgt groene licht

De verwachting is dat de nieuwe eisen die in US GAAP jurisdicties leasing-assets en verplichtingen op de balans zullen brengen, voorjaar 2016 van kracht zullen worden.
De nieuwe standaard zal de boekhouding van ‘lessees’ aanzienlijk veranderen, met als gevolg een nieuwe reeks controls en systemen, en zal de balans verrijken met ‘substantial additions’. Lessors zullen minder aanpassingen hoeven aan te brengen.
 
De medewerkers van de FASB gaan nu een finale versie opstellen, die dan door de Board goedgekeurd zal worden, zo is de verwachting, nu een meerderheid voor de eerste versie het groene licht gegeven heeft ( 6 stemmen voor, 1 tegen). De FASB stemde met een kleinere meerderheid (4–3) ook voor de nieuwe  standaard  ‘classification and measurement of financial instruments’.
 
Ondanks dat het leasing-project begon met de uitdrukkelijke bedoeling om hier US Gaap en IFRS te harmoniseren, is dat de IASB en de FASB uiteindelijk niet gelukt. Wel verklaren beide organisaties dat ze ernaar streven de twee nieuwe standaarden ongeveer tegelijk van kracht te laten worden.
 
Meer over details als short-term leases, de portfolio approach, het Right-of-use principe, Type A en Type B leases en de verschillen met de opvattingen in de IASB leest u via journalofaccountancy.com.
Gerelateerde artikelen