FASB en IASB verhelderen principal vs. agent analyse

De International Accounting Standards Board (IASB) en de FASB besloten gisteren publieke feedback te vragen op de voorgestelde wijzigingen in de converged revenue recognition standaard.
De aanvullingen en verduidelijkingen die nu voorgesteld worden (gebaseerd op eerder commentaar uit het veld) maken deel uit van een bredere reeks wijzigingen van de standaard.
Het gaat in dit geval bijvoorbeeld om ondersteuning bij de analyse of een entiteit een principal dan wel een agent is en verheldering van de revenue-recognition standaard waar het gaat om het bepalen van prestatieverplichtingen ( stap 2 in het revenue-model). 
 
Ook wordt benadrukt hoe belangrijk het is om de aard van het goed of de dienst te bepalen (in sommige gevallen het recht op een adequate dienst of goed) die aan de klant wordt overgedragen. In een contract dat gaat over meerdere goederen of diensten kan een entiteit voor het ene goed een principal en voor het andere een agent zijn. 
 
Ook wordt duidelijk dat een principal een derde partij opdracht kan geven om namens hem een dienst te verlenen, en hoe de principal dan control kan uitoefenen zelfs over de dienstverlening van een andere partij. 
 
Een aantal van de (talrijke) wijzigingen was al door de IASB goedgekeurd. Meer details over de talrijke kleinere verduidelijkings- en wijzigingsvoorstellen via journalofaccountancy.com/
Gerelateerde artikelen