FASB brengt nieuwe standaard uit voor bepalen en waarderen financiële instrumenten

De Financial Accounting Standards Board publiceerde gisteren een lang verbeide update van de accounting-standaard voor het (h)erkennen en meten van financial instruments.
Tien jaar lang is met de IASB overlegd over deze update, die van belang is voor ondernemingen, zowel beursgenoteerd als privaat, voor not-for-profit organisaties en voor (de opzet van)  secundaire arbeidsvoorwaarden waarbij sprake is van beloning in aandelen en dergelijke.  
 
De FASB hoopt ook dit jaar nog een afzonderlijke standaard uit te geven over de waardevermindering (impairment) van dergelijke financiële instrumenten, die aanzienlijk af zal wijken van vergelijkbare standaards van de IASB, binnen hun standaard voor financiële instrumenten, IFRS 9 uit 2014.  
De nieuwe standaard wordt van kracht vanaf december 2017. Voor niet-beursgenoteerde ondernemingen, not-for-profit organisaties en beloningssystematieken na december 2018.
 
De nieuwe richtlijnen verbeteren de oude GAAP-standaarden op diverse manieren en aspecten, speciaal rond de notie ‘fair value’.
 
Hoewel ook hier IASB en FASB nauw samengewerkt hebben in de hoop om tot één gedeelde standaard te komen, besloot de laatste om “alleen op een aantal details” de oude GAAP aan te passen en het bestaande framework voor financiële instrumenten in stand te houden. De in de VS verwachte ‘costs and benefits’ van een volledige overname van/integratie met IFRS 9 verhinderden toch weer de realisering van één mondiale standaard – maar de verschillen zijn wel kleiner geworden, aldus de FASB. Wat blijft is onenigheid rond de bepaling van wat nu ‘fair value’ is of zou moeten zijn.
 
Gerelateerde artikelen