Farmareus vermijdt miljarden dollars belasting door intellectueel eigendom te verhuizen naar Ierland

Gilead Sciences Inc., makers van een middel tegen hepatitis C dat $1000 per pil kost, ontwijkt miljarden dollar belasting door patenten aan dochter in Ierland te verkopen.
De producent van het duurste medicijn ooit, het Amerikaanse Gilead, blijkt buiten de VS meer winst ($8,2 miljard) te maken dan  omzet, zo blijkt uit stukken die vorige week bij de SEC binnenkwamen. Blijkbaar heeft de farmaceut het intellectuele eigendom van bepaalde middelen overgeheveld naar lage-belastinglanden. Over de buitenlandse winst betaalt het slechts 5% belasting. 
 
Indien een bedrijf plotseling enorme winstmarges realiseert op enorm gegroeide omzetten, dan is bijna altijd sprake van exploitatie van immateriële activa. Zo ook hier: Gilead’s medicijn tegen hepatitis C, Sovaldi, werd eind 2013 goedgekeurd door de U.S. Food and Drug Administration en zorgde in 2014 voor een extra omzet van $10,3 miljard (totale omzet 2013: 3 miljard dollar, omzet 2014: 12,1 miljard).
 
En inderdaad, desgevraagd gaf de CFO van Gilead toe dat de auteursrechten voor Sovaldi inmiddels berusten bij een Ierse dochter. 
 
Ook andere Amerikaanse farmaceutische bedrijven melden dergelijke forse ‘off shore’ winsten. Pfizer Inc., Merck & Co. Inc. en Bristol-Myers Squibb Co. verdienen elk tenminste $24 miljard per jaar buiten de VS. Naar officiële schattingen loopt de US-belastingdioenst jaarlijks ten minste $100 miljard mis door wat in vaktaal heet ‘international tax planning’.
 
Vooral ondernemingen in ICT en farma zijn in de positie, om aan legale profit-shifting te doen; omdat zij in staat zijn omzet te realiseren op basis van immateriële activa als auteursrechten en patenten. Die zijn gemakkelijker te verhuizen dan fabrieken!
De overdracht van dergelijke rechten naar het buitenland gebeurt via de ‘taxable sale’ ervan door de holding aan een dochteronderneming in een ander land. De prijs die de moedermaatschappij ontvangt is voor de belastingdienst moeilijk te beoordelen – zeker bij een medicijn dat nog niet of maar net op de markt is. 
 
Gerelateerde artikelen