Faillissementsluwte leidt tot enorme toename van bedrijven

Ons land telde op 1 januari 2022 voor het eerst meer dan 2 miljoen bedrijven. Dat is de sterkste toename sinds de start van de metingen in 2007. De groei bestaat voor meer dan 90 procent uit eenmanszaken. De groep bedrijven met 250 of meer werknemers groeide met 3,5 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei komt doordat er veel nieuwe ondernemingen werden opgericht en er weinig kopje onder gingen. Door de massale coronasteun van de overheid bleven vorig jaar veel bedrijven overeind ondanks hun geringe omzet. Rechters speelde de afgelopen periode minder snel een faillissement uit.

Het aantal opheffingen daalde vorig jaar met bijna 50.000. Het aandeel opgeheven bedrijven was daarmee nog geen 5 procent van het totale aantal bedrijven in Nederland. Volgens het CBS sloot nooit eerder zo'n klein percentage in een jaar zijn deuren. Het aantal opgerichte ondernemingen was juist hoger dan ooit.

Sinds januari 2020 is het aantal webwinkels met 63 procent gestegen naar bijna 80.000. Van de webwinkels is ruim 80 procent een eenmanszaak. Het CBS meldt verder dat het aantal restaurants de afgelopen twee jaar met 7 procent is gestegen. Het aantal cafés en kantines is in diezelfde periode wel gedaald.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen