Facebook past boekhouding in Groot Brittannië aan

Reputatieschade weegt blijkbaar zwaarder dan de belastingdruk...
De aanpassingen zullen wellicht zorgen voor hogere belastbare winsten in het VK, maar in elk geval, zo hoopt Facebook waarschijnlijk, zullen ze de kritiek op de fiscale praktijken van het wereldconcern ietwat dempen.
 
Vanaf april aanstaande zullen ‘revenues’ gegenereerd door de grote Britse adverteerders en geworven via de sales-afdeling in London, ook geboekt worden bij de Britse dochter van Facebook (20% vennootschapsbelasting), in plaats van zoals voorheen bij de Ierse vestiging (12,5% vennootschapsbelasting). 
 
Met deze move, aldus de New York Times, wil Facebook ook iets doen aan de groeiende ergernis in Europa over de agressieve tax planning van het concern. Wellicht speelt ook mee, dat het VK vorig jaar een wet aannam, die 25% vennootschapsbelasting mogelijk maakt, waar en wanneer HMRC van oordeel is dat winsten ‘kunstmatig’ naar andere landen weg-geboekt zijn.
 
Volgens de krant The Independent zal de nieuwe manier van boekhouden best wel meer belastinginkomsten voor Groot Brittannië opleveren – maar pas na verloop van tijd, omdat Facebook UK ook nog  ruim 21 miljoen pond aan uitgestelde aftrekposten in de achterzak heeft. 
 
Gerelateerde artikelen