EY pompt miljarden in verbetering audits

EY Global gaat de komende drie jaar ongeveer 2 miljard dollar investeren in de kwaliteit van audits. Dit maakt deel uit van een recordinvestering van 10 miljard dollar die het accountantskantoor woensdag presenteerde. 

Dit heeft EY Global bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers over het gebroken boekjaar 2020-2021. De organisatie wil naast de auditkwaliteit ook investeren in opleidingen van medewerkers en het verbeteren van het opsporen van fraude. 

Bestuursvoorzitter Carmine di Sibio zei dat EY de komende jaren voor 2,5 miljard dollar in technologie steekt. Daaronder ook kunstmatige intelligentie en machine learning voor Canvas, het auditplatform van EY. “De investering stelt ons in staat om een betere en efficiëntere audit uit te voeren." 

Doorgaans steekt EY Global ongeveer 2 miljard dollar per jaar in het bedrijf. De extra uitgaven komen volgens Di Sibio uit “een zeer goed jaar”. EY rapporteerde een stijging van 4 procent van de wereldwijde omzet tot 40 miljard dollar in het gebroken boekjaar. De assurance-divisie groeide met 2,5 procent omzet.

EY zou ook met succes hebben gesnoeid in de kosten. Dankzij de pandemie liepen de kosten voor reis- en verblijfkosten flink terug.

EY is beland in diverse boekhoudschandalen, waarvan die bij het Duitse Wirecars een van de meest spraakmakende is. Verder ligt EY onder vuur vanwege onregelmatigheden bij NMC Health, een zorgorganisatie uit de Verenigde Arabische Emiraten. In Engeland kreeg EY een boete van 2,2 miljoen pond wegens betrokkenheid tekortkomingen in de audit van het in Londen genoteerde transportbedrijf Stagecoach.

Di Sibio stelt dat EY zijn processen rond klantacceptatie en klantcontinuïteit heeft versterkt als gevolg van het Wirecard-schandaal. Volgen hem doet de organisatie nu een strenger onderzoek naar huidige en toekomstige klanten, zei hij. Er zal nu ongeveer een half miljard dollar per jaar worden besteed aan opleiding van personeel.

 

Gerelateerde artikelen