EY krijgt boete van £250k voor belangenverstrengeling

EY heeft een ernstige reprimande van de ICAEW gekregen en moet een boete van £250.000 betalen vanwege overtreding van de gedragscode. De huidige curator gaat miljoenen schadevergoeding eisen.
De ICAEW  oordeelde dat het kantoor en zijn partner Margaret Mills de ICAEW-code of conduct heeft overtreden door zich op te werpen als curator bij Hellas Telecommunications, terwijl EY de drie jaar daarvoor de accountant van Hellas was.
 
 EY had die rol dus nooit mogen accepteren, laat staan ambiëren, want daarmee overtrad het alle regels. Het Griekse communicatiebedrijf Hellas II en dochteronderneming Wind Hellas gingen failliet in de crisis van 2009. Wind Hellas werd door de curatoren verkocht aan een bedrijf dat ‘Weather’ heet – eigendom van een Egyptische miljardair, Naguib Sawiris, terwijl crediteuren achterbleven met een schuld van ca. £1.4 miljard.
 
De ICAEW veroordeelde Mills tot een boete van £15.000 omdat zij naliet te melden dat hier sprake kon zijn van ongewenste belangenverstrengeling.  Mills had moeten beseffen dat het aannemen van een opdracht tot het doen van een independent business review (IBR) bij Hellas, zou kunnen resulteren in een formele benoeming als curator, zonder dat zij duidelijk maakte dat noch zij noch een andere EY-partner zo’n opdracht zou kunnen aanvaarden. Bovendien liet zij na ervoor te zorgen dat EY destijds geen verdere werkzaamheden voor Hellas zou verrichten, en was haar administratie over de betroffen periode niet op orde. 
 
Meer details en onregelmatigheden via www.accountancylive.com/
 

 

De curator van Hellas Telecommunications gaat EY voor het gerecht slepen om enkele miljoenen schade te verhalen, meldt www.accountancyage.com/. 
Gerelateerde artikelen