EY Japan krijgt miljoenenboete om accountantscontrole Toshiba

De Japanse toezichthouder Agency Financial Services (FSA) geeft Ernst & Young ShinNihon een boete van 2,1 miljard yen ($17,4 miljoen) vanwege de accountantscontrole bij het door een boekhoudschandaal getroffen technologieconcern Toshiba. De topman van EY Japan kondigt zijn aftreden aan.

Dit meldt persbureau Reuters. De Japanse tak van EY wordt verweten de boekhoudfraude bij Toshiba niet opgemerkt te hebben. Volgens de FSA staat de boete gelijk aan twee jaar audit fees die Toshiba aan Ernst & Young ShinNihon heeft betaald. Behalve een miljoenenboete krijgt Ernst & Young ShinNihon ook te maken met een verbod om de komende drie maanden nieuwe zakelijke contracten af te sluiten.

Ernst & Young ShinNihon is het grootste accountantskantoor in Japan met meer dan 3.500 certified accountants en ruim 4.000 klanten. Voorzitter en CEO Koichi Hanabusa zei in een verklaring dat hij de verantwoordelijkheid op zich neemt en eind januari aftreedt.

 

Maandag liet Toshiba al weten dat het lopende boekjaar naar verwachting wordt afgesloten met een recordverlies van 550 miljard yen (4,2 miljard euro). Dat komt mede door de kosten van nieuwe reorganisaties waardoor duizenden banen op de tocht staan. Toshiba, dat kampt met de naweeën van een groot boekhoudschandaal, schrapt tot 6800 banen bij zijn divisie die consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten maakt. Op het hoofdkantoor van de technologiereus komen circa duizend arbeidsplaatsen te vervallen.

Dit voorjaar werd bekend dat topfunctionarissen bij Toshiba jarenlang geknoeid hebben met de cijfers. Daardoor is de afgelopen jaren 152 miljard yen (1,2 miljard euro) meer winst in de boeken gezet dan er daadwerkelijk was behaald. Het bedrijf heeft inmiddels vijf voormalige bestuurders voor de rechter gesleept.

Gerelateerde artikelen