EY Japan doet aan zelfonderzoek rond Toshiba-schandaal

In de nasleep van het ($1.2 miljard) boekhoudschandaal bij Toshiba start de Japanse tak van Ernst & Young LLC een zelfonderzoek naar de kwaliteit van de dienstverlening aan Toshiba in de afgelopen jaren.
Ernst & Young ShinNihon LLC heeft een team van 20 pofessionals ingericht met als opdracht te onderzoeken of er iets mis was et de manier waarop EY de boeken van Tishiba controleerde, zo meldt een anonieme zegsman uit de organisatie aan persbureau Reuters. 
 
Twee maanden geleden ontdekte een extern onderzoeksteam dat ingehuurd was om de boeken van Toshiba nog eens kritisch na te lopen dat het bedrijf zeven jaar lang de winst met 152 miljard yen had opgepompt, ongeveer 1,2 miljard dollar door verliezen door te schuiven en andere trucs.  
 
Het gaat hier om een van de grootste schandalen die corporate Japan ooit heeft meegemaakt, van dezelfde orde als de boehoudfraude bij Olympus in 2011. Overigens ook een klant van EY Japan!
Het  Japan Institute of Certified Public Accountants, een beroepsorganisatie die zichzelf reglementeert en bewaakt, kondigde vorige week aan ook een onderzoek te starten aar de kwaliteit van de accountantscontroles bij Toshiba. De Financial Services Agency van de Japanse overheid zal naar verwachting binnenkort een eigen onderzoek starten.
 
Het team van Ernst & Young ShinNihon bestaat uit specialisten, die geen van allen betrokken waren bij de controles van Toshiba. Men hoopt eind deze maand met een voorloige conclusie te komen – die waarschijnlijk ook wel officieus  gelekt zal worden.
Gerelateerde artikelen