EY in Duitsland beschuldigd van activa stripping wegens megaclaims

Gedupeerden Wirecard vrezen dat er straks niets meer te halen valt bij uitgehold EY.

Voormalige aandeelhouders van Wirecard slepen EY Duitsland voor de rechter. Ze klagen het advies- annex accountantskantoor aan voor asset stripping, het overhevelen van bezit naar een andere organisatie. De rechtszaak is ingegeven uit de vrees dat er door er na de organisatorische vernieuwing bij EY Duitsland weinig tot niets meer te halen valt. 

  • Aandeelhouders die miljarden claimen van EY Duitsland wegens het Wirecard-schandaal maken zich grote zorgen
  • EY brengt de adviesactivitieten onder in een nieuwe entiteit, zodat ze buiten bereik komen van de claims
  • Accountancy dreigt achter te blijven in een lege huls waar weinig meer te halen valt

EY is in Duitsland bezig om de adviesactiviteiten onder te brengen in andere juridische entiteiten. Consultancy, fiscaal advies en fusie- en overnameactiviteiten zijn weggehaald uit de oude EY-constructie. Deze activiteiten zijn goed voor driekwart van de omzet van 2,6 miljard euro per jaar. Achtduizend van de in totaal elfduizend medewerkers van EY Duitsland zijn meeverhuisd naar de nieuwe constructies.

Alleen accountancy blijft achter. Aandeelhouders zijn bang dat deze uitgeholde entiteit straks niet in staat is om de enorme schadeloosstellingen aan gedupeerde aandeelhouders uit te keren. Onder andere de curator van Wirecard maakt zich grote zorgen. Alleen al de claim van de curator bedraagt anderhalf miljard euro.

EY wordt al een tijdje geplaagd door rechtszaken van aandeelhouders die miljarden eisen wegens broddelwerk bij de boekencontroles van Wirecard, het gevallen betaalbedrijf. Vermeende miljarden die in de boeken stonden, bleken niet te bestaan. De controlerend accountant van EY gaf echter bijna tien jaar lang de zegen aan de gammele jaarrekening. In 2020 viel Wirecard om in een van de grootste boekhoudschandalen in Europa.

De accountancytak die in het oude EY Duitsland achterblijft, is goed voor een jaaromzet van ruim 700 miljoen euro. Er is al gewaarschuwd dat deze entiteit in een lege huls kan worden omgezet zonder activa.

Vorige maand kwam EY er bij de financieel toezichthouder vanaf met een boete van een half miljoen euro en een tweejarig verbod op het aantrekken van nieuwe beursgenoteerde klanten. Wel onder protest, want de Duitse tak van EY is ervan overtuigd niets verkeerds te hebben gedaan bij Wirecard. De claims van de aandeelhouders zijn dan ook onterecht, zo stelt EY. 

 

Gerelateerde artikelen