EY China weigert betalingen aan EY wereldwijd

Irritatie over hoge tarieven voor die EY Global doorrekent aan lidfirma's.

Het Chinese kantoor van EY weigert al meer dan een jaar te betalen aan het wereldwijde hoofdkantoor van de EY. Dit draait om IT-diensten van de wereldwijde firma, die EY China lang niet allemaal gebruikt. Daarom wil EY China er ook niet voor betalen. 

De financiële ruzie zou voortborduren op strenge Chinese veiligheidswetten, waar ook Westerse bedrijven in het land mee te maken hebben. Het land wil niet dat gevoelige data in het buitenland terecht komt. Het zet Westerse bedrijven in China ertoe aan om hun hun Chinese IT-activiteiten af te splitsen.

Wat ook meespeelt is dat China de touwtjes aantrekt bij accountantskantoren in China. Bedrijven worden onder druk gezet om na te gaan of bedrijfsinformatie wel veilig is bij de controlerend accountant.

Volgens de Financial Times laat deze kwestie zien hoe gevoelig de eigendomsverhoudingen liggen in de internationale accountancy, waar lokale partners de dienst uitmaken van een lidfirma.

De lidfirma’s van internationale accountantskantoren betalen jaarlijks een percentage van hun omzet voor hun aansluiting bij het merk. Daar komt een toeslag bovenop voor diensten als die van de IT. Deze toeslagen waren vorig jaar goed voor 2,7 miljard van de inkomsten van EY wereldwijd, meer dan de helft van wat EY Global jaarlijks aan inkomsten ophaalt.

Volgens de Financial Times is het niet voor het eerst dat lidfirma’s van EY zich ergeren aan de hoge vergoedingen die ze aan EY Global moeten afdragen. 

EY Global geeft geen reactie op de IT-ruzie en zegt dat EY China een waardevol onderdeel is van het EY-netwerk. De omzet van EY China is niet bekend. Wel is bekend dat de regio Azië Pacific, waar EY China onder valt, goed is voor een totale omzet van 7,6 miljard dollar.

Bij EY China werken 22.000 mensen, bijna zes procent van totale personeelsbestand. De lidfirma is ook actief in Hong Kong, Mongolië en Taiwan.

Eerder dit jaar besloot de grotere Chinese tak van EY echter om niet deel te nemen aan een poging van de wereldleiders van EY om zijn adviesbureau af te splitsen, een plan dat uiteindelijk niet doorging.
 

Gerelateerde artikelen