Ex-Credit Suisse bankier en trust-fund eigenaar beloond voor klikken

Een bankier van Credit Suisse Group AG en de Zwitserse oprichter van een trust fund komen na ‘pleading guilty’ weg met kleine boetes. Dank zij de verklaringen van de twee, kon de Amerikaanse overheid Credit Suisse een boete van 2,6 miljard dollar opleggen.

Een tiental Zwitserse banken wacht nog op nader justitieel onderzoek, en ongeveer honderd andere financiële instellingen in het alpenland hebben al uit zichzelf aangeboden om, vóór het zover komt, te schikken met de Amerikaanse autoriteiten.

Beide heren in de Credit Suisse zaak gaven toe dat zij zich schuldig gemaakt hadden aan samenzweren om Amerikaanse staatsburgers te helpen overzeese banktegoeden geheim te houden voor de IRS. Credit Suisse heeft inmiddels de boete betaald. De deemoedige klikspanen betuigden spijt voor hun daden en kwamen weg met boetes van resp $100.000 en $125.000.

Zij hielpen Amerikaanse zwartspaarders door valse trusts, bedrijven en stichtingen op te richten. Eerst was dit een service van de bank zelf, zo bleek; later werden de klanten doorgeschoven naar een nieuwe trust buiten de bank, opgericht door een van de twee verdachten. Die eerder gewoon bij de bank in dienst was. Via ingewikkelde paper trails werd elke betrokkenheid van de Amerikaanse cliënten bij de activiteiten van genoemde bedrijven en stichtingen verhuld. 

www.accountingtoday.com/

Gerelateerde artikelen