Europol: Cash is still King – criminelen prefereren cash voor hun witwaspraktijken

In weerwil van de opkomst van cyber-crime en de enthousiaste adoptie daarvan door de georganiseerde misdaad, blijkt uit onderzoek van Europol dat boeven nog steeds het liefst met cash geld slepen.
Dat geldt niet alleen voor de winsten, gegenereerd uit ‘klassieke’ misdaden, maar ook voor het witwassen van winsten uit cyber crime of malversaties met virtuele valuta.  
 
Geen wonder, dat de belangrijkste trigger voor vermoedens van illegale transacties nog steeds (bij Europol althans) de ontdekking van grote sommen contant geld is. Bijna een derde van de acties van Europol tegen witwaspraktijken start met (de vondst van) cash! 
 
De vraag naar bankbiljetten met hoge waarde, zoals die van €500, is niet gedaald, ondanks het feit dat steeds minder consumenten nog cash betalen voor grote aankopen. De gezamenijke waarde van de nu in gebruik zijnde biljetten van €500 is meer dan 30% van de totale waarde van alle bankbiljetten, die nu circuleren! De vraag waarvoor die bijetten eigenlijk gebruikt worden is dus heel legitiem.
 
En de politiek en de wetgevers hebben daar te weinig aandacht vor, aldus Rob Wainwright, Directeur van Europol. Er is te weinig overleg tussen de landen, laat staan gecoördineerde actie. En boeven gebruiken nog steeds koffers met cash om hun winsten te transporteren en wit te wassen. Volgens Europol is het totale volue moeilijk in te schatten – maar elk jaar wordt in de EU-lidstaten voor 1,5 miljard aan contant crimineel geld ontdekt en/of in beslag genomen. 
 
Het rapport van Europol ‘Why is cash still king?’ bevat ook een aantal aanbevelingen om te komen tot praktische oplossingen die het gebruik van criminele cash kunnen reduceren, of in elk geval bemoeilijken. Ook nuttig voor accountants! 
 
Gerelateerde artikelen