Europese Raad is het eens over nieuwe richtlijn voor BTW over tegoedbonnen

De Raad van regeringsleiders heeft ingestemd met een nieuwe richtlijn die ook de BTW-wetgeving in de lidstaten voor vouchers moet harmoniseren.
Volgens de Raad zal de nieuwe richtlijn het risico van een mismatch tussen verschillende nationale BTW-systemen verkleinen, die nu nog kunnen leiden tot dubbele of helemaal geen belastingheffing.  Dat risico bestaat wanneer een voucher in de ene staat wordt uitgegeven en in een andere ingewisseld, en vooral indien er in dergelijke tegoedbonnen gehandeld wordt.
 
In de nieuwe richtlijn wordt de fiscale behandeling van de vouchers bepaald door de aard van de bon in kwestie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘single-purpose vouchers’en ‘multi-purpose vouchers’, en voor beide wordt de belastbare waarde bepaald.  
 
Volgens de Raad is het principe, dat BTW geheven wordt over de onderliggende waarde van de goederen of diensten die ‘verhandeld’ worden bij uitgifte van de single-purpose voucher, niet waar en wanneer deze verzilverd wordt. Bij multi-purpose vouchers wordt de belasting geheven wanneer de goederen of diensten betrokken worden in ruil voor betaling via de tegoedbon. Dat hetekent dus ook dat bij eerdere transacties waarbij de voucher van eigenaar verandert géén BTW geheven zal worden.
 
De lidstaten hebben tot 31 december 2018 geregen om een en ander in de nationale wetgeving op te nemen. Daarna is deze wetgeving van toepassing op alle daarna uit te geven vouchers.
 
Gerelateerde artikelen