Europese Raad en Parlement eens over Richtlijn tegen industriële spionage

Er is overeenstemming bereikt over een definitie van ‘trade secret’ en over de rechten van slachtoffers van industriële of economische spionage.
Diefstal van bedrijfsgeheimen blijft een probleem in Europa. Onderhandelaars van de commissie Juridische zaken bereikten een overeenkomst met de Raad over een concept-richtlijn om bedrijfsgeheimen beter te beschermen tegen ongeoorloofde verwerving, gebruik en onthulling, en de rechtsmiddelen die slachtoffers ter beschikking zullen staan. 
 
“de tekst die nu overeengekomen is zal het gemakkelijker maken om de professionele knowhow én confidentiële concurrentiegevoelige informatie te beschermen – zonder dat daardoor de vrijheid van meningsuiting en research door de pers geschaad worden,” aldus rapporteur Constance Le Grip (EPP, FR).
Met de concept-richtlijn wordt een EU-brede definitie van ‘trade secret’ geïntroduceerd – te weten informatie die vertrouwelijk is, daarom een zekere commerciële  waarde vertegenwoordigt en die adequaat beveiligd is tegen misbruik en diefstal. Slachtoffers worden op basis van de richtlijn in staat gesteld om hun zaak aanhangig te maken bij de betreffende rechtbanken en kunnen een schadevergoeding eisen. Bovendien dienen er garanties te zijn dat de betreffende informatie tijdens deze rechtszaken vertrouwelijk kan blijven. 
The draft directive introduces an EU-wide definition of “trade secret”, meaning information which is secret, has commercial value because it is secret, and has been subject to reasonable steps to keep it secret.
Tijdens de onderhandelingen met de Raad was er veel aandacht voor de eis, journalisten en hun bronnen/klokkenluiders van het toepassingsgebied van de richtlijn worden uitgesloten. Daarnaast zullen de nieuwe regels geen onrechtvaardige belemmeringen in termen van concurrentiebedingen etc.  creëren voor mensen die van baan willen veranderen.
 
De richtlijn moet nog door de Raad en de leden van het EP in plenaire zitting worden goedgekeurd, voordat deze in werking kan treden.
 
Gerelateerde artikelen