Europese grensbedragen voor grote bedrijven opgerekt

Europese Commissie reageert op inflatie die omzet opstuwt.

Europa wil grensbedragen voor grote ondernemingen verhogen zodat minder MKB-bedrijven gaan vallen onder EU-regels die bedoeld zijn voor het grootbedrijf. De Europese Commissie is de consultatie gestart van de Accounting Directive, de Europese Jaarrekeningrichtlijn. Door de aanpassing kunnen bedrijven langer ‘klein’ blijven bij een omzetverhoging en/of een hoger balanstotaal.

De aanpassing is een reactie op de inflatie. Door de geldontwaarding zijn de resultaten van MKB-bedrijven hoger geworden, zonder dat hun rendement toeneemt. Zo gaan tal van MKB-bedrijven vallen onder de regelgeving voor grote berijjven, terwijl ze voor de geldontwaarding nog 'gewoon' in het MKB zouden vallen. Als grootbedrijf moeten ze voldoen aan tal van EU-regels over financiële rapportages en duurzaamheidsrapportages die uitsluitend gelden voor het grootbedrijf.

Door de herindeling naar bedrijfsgrootte wil de Europese Commissie tegemoetkomen aan MKB-bedrijven die administratief slachtoffer worden van de inflatie. De Europese Commissie wil de grensbedragen verhogen met een kwart. In de voorgestelde Accounting Directive blijft het balanstotaal van een micro-onderneming onder de 450.000 euro, een ton meer dan tot nu toe. De omzet van een micro-onderneming is maximaal negen ton (was 700.000 euro).

Tot kleine bedrijven worden organisaties gerekend met maximaal 7,5 miljoen euro (was zes miljoen) aan balanstotaal en vijftien miljoen euro aan omzet (was twaalf miljoen). Het middelgrote en grote bedrijf heeft straks een balanstotaal 25 miljoen euro (nu twintig miljoen) en een omzet van 50 miljoen (nu 40 miljoen). Of de verhoging van de grensbedragen doorgaat, hangt af van de feedback op het Europese voorstel hiertoe.
 

Gerelateerde artikelen