Europese Commissie verduidelijkt regels rond staatssteun

De EC heeft een nieuw document gepubliceerd, dat vastlegt welke overheidsuitgaven wel en welke niet vallen onder de EU-regelgeving met betrekking tot ongeoorloofde staatssteun.
Met deze nieuwe richtlijn kunnen lidstaten bepalen welke financiële (steun)maatregelen door hen genomen kunnen worden, zonder daarvoor eerst toestemming van de EU te (moeten) vragen.  Deze Notion of Aid Notice is de meest recente beleidslijn vallend onder het State Aid Modernisation initiatief dat gestart werd in 2012. Eerder werden al andere richtlijnen aangepast en verduidelijkt, en waar mogelijk ‘versimpeld’.
 
Deze laatste Aid Notice is bedoeld om nieuwe investeringen door lidstaten in infrastructuur etc. te bevorderen, tot een totaalbedrag van € 135 miljard – wat moet helpen de EU-economie weer op de rit te krijgen. 
 
Volgens de laatste directieven gelden overheidsinvesteringen in constructie of onderhoud van infrastructurele werken en objecten niet onder ‘staatssteun’, mits deze niet direct concurreren met andere gelijksoortige infrastructuren, die het zonder overheidssteun moeten doen. 
Ook als dergelijke voorzieningen gerealiseerd worden met steun van de overheid hoeft geen sprake te zijn van marktverstoring, mits de operator en gebruiker marktprijzen vragen en betalen. 
 
De financiering van lokale infrastructurele voorzieningen, waarvan duidelijk is dat ze niet of nauwelijks gebruikt zullen worden door klanten uit andere lidstaten, valt eveneens meestal niet onder de noemer ‘ongewenste staatssteun’. Hetzelfde geldt voor de financiële steun aan culturele evenementen die voor de bezoekers (bijna) gratis zullen zijn. 
 
En als overheden werken maar aanbesteden volgens de EU-aanbestedingsregels, dan is er natuurlijk helemaal geen vuiltje aan de lucht…
 
Deze laatste Notion of Advice heeft het niet over fiscale staatssteun, dus. 
 
Gerelateerde artikelen