Europese Commissie stelt kaders vast voor fiscale concurrentie binnen de EU

gisteren verscheen een EU-document dat bepaalt welke staatssteun wel en niet toegestaan is, inclusief hoe vrij lidstaten zullen zijn wat betreft fiscale gunsten aan multinationals.
De Europese Commissie publiceerde gisteren een nieuw document, getiteld  Commission Notice on the notion of State aid as referred to in Article 107(1) TFEU.
Daarin worden onder meer maatregelen omschreven, die paal en perk moeten stellen aan de vrijheid van lidstaten om via tax rulings de belastingdruk van (multinationale) ondernemingen te verlagen. Een praktijk die veel lidstaten gebruiken om de vestiging in hun land van hoofd- of regiokantoren te bevorderen.  
 
De publicatie, die in eerste instantie beschrijft hoe de EU gaat monitoren welke ‘staatssteun’ de lidstaten geven aan bedrijven, stuurt ook een duidelijke waarschuwing aan ondernemingen, dat zij niet langer ongelimiteerd zullen kunnen schuiven met winsten en kosten en dat inter-company contracten altijd gebaseerd zullen moeten zijn op marktconforme prijzen.
“En dat geldt ook voor transacties waarbij sprake is van niet-materiële zaken als intellectuele eigendom.”
 
Gerelateerde artikelen