Europese Commissie moet aan de slag met financiële transactietaks

De EC heeft van tien lidstaten definitief de opdracht gekregen om voor het eind van dit jaar een richtlijn voor de Europese Tobin-taks op te stellen.

De Tobintaks of financiële transactietaks (FTT) is een kleine belasting op financiële (valuta) transacties, die in 1971 naar aanleiding van het de facto afschaffen van het systeem van Bretton Woods, door de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar James Tobin werd voorgesteld.

In de marge van de Eurogroup-bijeenkomst in Luxemburg op 10 oktober jl. blijken de regeringen van Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Portugal, Slowakije, Slovenië en Spanje het nu toch eens te zijn geworden: die EU-versie van de transactiebelasting móet er komen. Sinds 2011 is erover gediscussieerd, nadat de EC een tentatief voorstel op tafel had gelegd, maar  de plannen leken van tafel na tegenstand van onder andere het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Zweden en Nederland.  Duitsland ziet de transactietaks liefst wereldwijd ingevoerd.

Er zijn minimaal 9 lidstaten nodig om zonder unanimiteit, via de  ‘enhanced cooperation’ procedure  Europese wetgeving aan te nemen die niet in alle landen hoeft te gelden.  Nu Groot Brittannië de unie verlaat, lijken de tien voorstanders het moment rijp om hun idee door te drukken.

In zijn blog is commissaris Pierre Moscovici blij, maar legt uit dat de betreffende ministers  wel uitgaan van een ‘zéér laag tarief’ om de concurrentiepositie van financiële producten  binnen de EU versus die in het VK overeind te houden. Desalniettemin verwacht hij dat de deelnemende laden ‘significante revenuen’ zullen opstrijken uit deze nieuwe belastingmaatregel, die transacties met valuta, obligaties, derivaten en volgens sommigen zelfs aandelen zal treffen.

accountancyage

Gerelateerde artikelen