Europese Commissie: Luxemburg gaf Fiat wel degelijk illegaal staatssteun

De Commissie heeft haar besluit gepubliceerd, inhoudende dat de fiscale deals die Fiat Finance and Trade (FFT) sloot met het groothertogdom inderdaad illegale staatssteun waren.
De tax ruling die Luxemburg (onder verantwoordelijkheid van toen nog premier Jean Claude Juncker!)  op 3 September 2012 gunde aan FTT is onder Artikel 107(1 van het EU-verdrag (Treaty on the Functioning of the European Union) te beschouwen als illegale staatssteun aan dat bedrijf.
Dat betekent dus, volgens de Commissie, onder voorzitterschap van dezelfde Juncker, dat Luxemburg alsnog deze staatssteun ter waarde van minimaal € 20 miljoen moet zien terug te krijgen van FTT.
 
Kan dat bedrag niet op FTT verhaald worden, dan zal Fiat Chrysler Automobiles de rekening gepresenteerd krijgen.
Bovendien zal Fiat rente moeten betalen vanaf het moment dat de onderneming de beschiukking kreeg over het bedrag tot aan de feitelijke datum van terugstorting, conform het gestelde in Hoofdstuk V, Regulation (EC) No 794/2004. Luxemburg moet een en ander binnen vier maanden na deze bekendmaking regelen. Vóór 6 augustus as. moet Luxemburg de Commissie vertellen hoe het land het exacte bedrag aan terug te betalen staatssteun berekent.
 
De Commissie zegt dat, had Luxemburg normaal belasting geheven over de winsten van FTT, dze tenminste 20% hoger zouden zijn te schatten dan de door FTT conform de afspraken aan Luxemburg gerapporteerde cijfers lieten zien. 
 
Luxemburg heeft in december hoger beroep aangetekend om ‘duidelijkheid te krijgen over wat wel en niet als staatssteun wordt beschouwd”. Fiat Chrysler Automobiles houdt vol geen enkele vorm van staatsteun genoten te hebben.
 
Gerelateerde artikelen