Europese Commissie doet nog twee voorstellen om belastingontduiking te bestrijden

Ook misbruik van regelgeving tegen dubbele belastingheffing wordt moeilijker gemaakt.

De Europese Commissie heeft nóg twee voorstellen op tafel gelegd, die beide gericht zijn op het oplossen van problemen rond (mogelijke) dubbele belastingheffing.

Het ene voorstel behandelt de procedure om disputen over dubbele belastingheffing op te lossen. De bestaande regelingen worden aangepast, zodat ze beter tegemoet komen aan de behoeften en wensen van ondernemingen, zoals die geïnventariseerd zijn. Verder wordt de reikwijdte verbreed en lidstaten worden verplicht om bij dergelijke disputen binnen een afgesproken tijd met een bindende oplossing te komen.

Het tweede voorstel  is gericht op het voorkomen van misbruik van de zogenaamde ‘hybrid mismatches’ tussen de belastingsystemen van twee landen.

Dergelijke hybride mismatches treden op, wanneer twee landen verschillende regelgeving kennen voor de belasting op en van inkomsten of entiteiten, en de specifeke situatie partijen in staat stelt daar zódanig gebruik van te maken, dat er dubbele géén belastingplicht ontstaat. In de in juli van dit jaar al aanvaarde Anti-Tax Avoidance Directive werd hier al een oplossing voor bedacht, voor zover het om verschillen tussen twee lidstaten ging; met de nu voorgelegde aanpassingen kan ook een hybride mismatch met niet-EU landen aangepakt worden.

Gerelateerde artikelen