Europese Centrale Bank: belasting verhogen werkt averechts

Een nieuw rapport van de ECB concludeert dat pogingen van Europese regeringen om de belastingen te verhogen om daarmee de nationale schulden te verkleinen averechts werken.
In een working paper over de effecten en effectiviteit van fisaal beleid op de staatscshuld van Europese landen  die op 8 februari verscheen zegt de ECB dat verhoging van de belastingen ‘de neiging heeft’ om de economische groei in de betreffende landen te beperken. En daardoor stijgt de staatsschuld uiteindelijk eerder dan dat deze verkleind wordt.
 
Volgens de ECB is een duurzame reductie van de debt-to-GDP ratio waarschijnlijk eerder mogelijk door de uitgaven te beperken dan door de staatsinkomsten te verhogen door meer belasting te heffen.
 
De auteurs van het document,  Maria Grazia Attinasi van de ECB en Luca Metelli van de Italiaanse Centrale Bank, wijzen erop dat hun bevindingen van belang zijn voor de nationale en EU-brede politieke discussies over (de wenselijkheid van) fiscale consolidatie binnen de EU en over de effectiviteit van vele zogenaamde bezuinigingsplannen.
 
Gerelateerde artikelen