Europese belastingdiensten delen informatie over economisch eigendom intermediaire structuren

Op 8 November werd in de Raad overeenstemming bereikt over een richtlijn, waarmee de verschillende belastingdiensten in de EU toegang krijgen tot elkaars gegevens, ook over witwaspraktijken.

Met de nieuwe richtlijn, die per 1/1/2018 van kracht wordt, zullen de lidstaten ook verplicht zijn om elkaar toegang te verlenen tot (verzamelingen van) gegevens over ‘beneficial ownership’ van juridische entiteiten als vennootschappen en fondsen. De betreffende voorstellen maken deel uit van de maatregelen die de EU neemt naar aanleiding van de zogenaamde Panama-papers.

Recente amendementen op de EU-wetgeving tegen witwassen erkennen de facto de link, die bestaat tussen witwassen en belastingontduiking. Details uit de Panama-papers hebben de noodzaak van verdere maatregelen nog eens onderstreept.

Het gaat vooral om transparantie en delen van informatie. Volgens de EU richtlijn 2014/107/EU zijn financiële instellingen verplicht om rekeninghouders, die een ‘intermediary structure’ blijken te zijn, door te lichten en na te gaan wie de uiteindelijke eigenaar is; deze informatie moeten zij aan de nationale belastingautoriteiten doorgeven. De verschillende belastingdiensten dienen maximaal toegang te krijgen tot elkaars gegevens, ook die over het economisch eigendom van allerlei juridische entiteiten die gebruikt en misbruikt worden. Liefst worden deze gegevens automatisch uitgewisseld.  

De Europese Raad moet nu na consultatie van het Europese Parlement de nieuwe richtlijn unaniem overnemen.

consilium.europa.

Gerelateerde artikelen