Europese Banken Federatie heeft kritiek op EU maatregelen tegen belastingontduiking

“De nieuwe richtlijn houdt niet genoeg rekening met bijzondere positie banken!”
De European Banking Federation heeft met mitsen en maren formeel gereageerd op de maatregelen die de Europese minsiters van Financiën onlangs overeen kwamen.
In een verklaring gisteren zegt de Federatie: "De European banken, die groot voorstander zijn van internationale maatregelen om ongewenste belastingvlucht te voorkomen, kunnen zich in grote lijnen wel vinden in de maatregelen die de Europese Commissie heeft voorgesteld. De EBF staat ook achter de BEPS-maatregelen van de OESO, mits coherent en consequent geïmplementeerd, voor zover deze uitgaan van de idee dat winsten dáar belast worden waar ze gerealiseerd worden.  Maar de maatregelen die de EU nu heeft afgesproken gaan verder dan BEPS.”
 
Volgens de Federatie zullen de banken een cruciale rol (moeten gaan) spelen bij de implementatie van regelgeving en stqandaarden die belastingvlucht moeten voorkomen, naast dubbele belastingheffing of “double non-taxation”, waar veel fiscale planning op gericht is.  Maar de EBF maakt zich zorgen over de beperking van de renteaftrekmogelijkheden die de EU overeengekomen is – nog vóórdat de OESO besloten heeft hoe een dergelijke beperking zou moeten uitwerken voor grote banken. “En de nieuwe EU-richtlijn kent eveneens geen mechanisme voor het oplossen van conflictueuze gevolgen zoals dubbele belastingheffing!”
 
Dus willen de banken nog graag een ‘impact assessment’ om te bezien hoe de nieuwe maatregelen uitwerken op de concurrentiepositie van de EU – lees: van de Europese banken. 
Gerelateerde artikelen