Europees semester voorjaar 2016: Commissie doet land-specifieke aanbevelingen

Om het Europees herstel te consolideren moet ons land méér investeren in R&D, zzp'ers fiscaal aanpakken en de hypotheekaftrek verder afbouwen..
Daartoe stelt de Commissie vandaag haar landspecifieke aanbevelingen 2016 voor, de economische beleidsrichtsnoeren per lidstaat voor de volgende 12 tot 18 maanden.
In die richtsnoeren wordt de klemtoon gelegd op prioritaire hervormingen voor een sterker economisch herstel in de lidstaten door investeringen te stimuleren, structurele hervormingen door te voeren en begrotingsverantwoordelijkheid na te streven. Ze komen boven op de lopende inspanningen op Europees niveau.
 
De aanbevelingen zijn ook een weergave van de inspanningen van de Commissie om het Europees semester voor economisch bestuur doeltreffender en relevanter te maken. De Commissie heeft dit jaar minder aanbevelingen gedaan, en die toegespitst op de voornaamste economische en sociale prioriteiten in haar jaarlijkse groeianalyse 2016. Om de nationale betrokkenheid te vergroten, heeft de Commissie meer tijd uitgetrokken en gelegenheden gecreëerd om te overleggen en te communiceren met de lidstaten en belanghebbenden op elk niveau.
 
De aanbevelingen voor ons land luiden in het kort weergegeven als volgt:
  1. Hou de begrotingsdoelstellingen in de gaten; investeer meer in R&D
  2. Pas op voor teveel flexwerk en zzp’ers. Vooral de laatste moeten fiscaal aangepakt worden, zonder hun/het ondernemerschap te schaden (!), maar biedt hun meer sociale zekerheden.
  3. Verbeter de tweede pilaar van de NL-pensioenen, maak die eerlijker voor alle generaties en beter bestand tegen economische ontwikkelingen. Ga door met het verminderen van de aftrekbaarheid van hypotheekrente en verlaag de bijbehorende gezamenlijke schulden van de NL-huishoudens.
Gerelateerde artikelen