Europees Parlement wil einde aan belastingconcurrentie binnen EU

De Commissie die nationale belastingafspraken met ondernemingen onderzoekt wil meeliften op de politieke wind, die opgestoken is rond deals als die met Fiat en Starbucks.
De commissie kondigt nu aan zelf als commissie de base erosion and profit shifting (BEPS) voorstellen van de OESO te willen gaan vertalen naar EU-wetgeving – waarmee voorkomen zou worden dat nationale regeringen toch weer leemtes en uitwegen laten bestaan in de nationale belastingregels.
 
In elk geval moet voorkomen worden, vinden de parlementariërs, dat multinationals kunnen doorgaan met het binnen de EU kiezen van de meest aantrekkelijke systemen, methoden en tarieven – inclusief particuliere afspraken met inspecteurs.
 
De MEPs willen nog steeds dat alle bestaande tax rulings openbaar gemaakt worden, zeker aan de andere belastingautoriteiten; ook die afspraken die al lang geleden gemaakt zijn en nog steeds invloed uitoefenen op de belastingheffing. Dezelfde informatie moet aan de commissaris voor mededinging gegeven worden zodat deze kan beslissen of er sprake is van oneerlijke concurrentie of bevoordeling. 
 
De commissie wil in december aanstaande met een uitgebreide lijst aanbevelingen komen, die voor het eind van het jaar aangenomen moeten worden door het EP.
Daarna wordt deze ‘motie’ voorgelegd aan de verschillende lidstaten en de Commissie – die de aanbevelingen vervolgens naast zich neer kunnen leggen.
 
Meer details over de plannen van de parlementariërs via accountancyage.
Gerelateerde artikelen