Europees parlement vraagt Commissie: Is IFRS wel compliant aan Europese wetten?

Europese parlementariërs vragen om grondig onderzoek naar de (in)compatibiliteit van mondiale accounting standaards en EU-wet- en regelgeving.
Parlementsleden Syed Kamall en Sven Giegold hebben Lord Hill, de nieuwe EU commissaris voor Financiële Stabiliteit en Financiële Diensten, opgedragen om gedegen onderzoek te doen naar mogelijk conflicterende regelgeving in IFRS en Europese wetten.
 
Vorig jaar al keurde de invloedrijke commissie voor Economische en Monetaire zaken financiële steun goed voor de IASB, verantwoordelijk voor internationale accounting standaarden, onder het voorbehoud dat die steun weer ingetrokken zou worden indien mocht blijken dat de IASB niet trouw bleef aan een aantal uitgangspunten.  
 
Volgens Kamall, een luidruchtig tegenstander van IFRS die de Londonse city vertegenwoordigt(!) heeft de commissie destijds een ‘luide en duidelijke waarschuwing’ meegekregen, toen deze een subsidie van €50 miljoen toekende aan de IFRS Foundation, die toezicht houdt op de werkzaamheden van de IASB. Die waarschuwing hield in dat zeker gesteld diende te worden, dat IFRS compatibel zou zijn en blijven met de Europese vennootschapswetgeving.  
 
De EC, die nu de voorstellen voor mondiale accounting standaarden ‘evalueert’, heeft zich niet gehouden aan die belofte, aldus de Europarlementariërs in kwestie, omdat zij geen echt onderzoek doet maar slechts ‘evalueert’.
Het gaat daarbij vooral om het criterium ‘true and fair’ ofwel de plicht om een ‘getrouw’ beeld van de werkelijkheid te schetsen in de boekhouding. Een concept dat standaardzetters overal zorgen baart. 
 
In augustus vorig jaar stelde bijvoorbeeld een groep institutionele beleggers dat de IFRS-standaarden op dat aspect niet strookten met de eisen die de Europese wet stelt aan  ‘een getrouw beeld’. Deze beleggers maakten zich ernstig zorgen dat de adoptie van IFRS – dat vooral de nadruk legt op neutraliteit in plaats van op prudentie, voorzichtigheid – nadelig zou zijn voor de betrouwbaarheid van de administraties onder IFRS. Met andere woorden, dat jaarverslagen geen getrouw beeld zouden geven aan investeerders. 
 
De  IASB weigert tot dusverre commentaar te geven op de zorg van de parlementariërs.
Gerelateerde artikelen