Europees Parlement steunt plan tegen belastingontwijking
Het voorstel moet een einde maken aan agressief ‘fiscaal shoppen’ om zo weinig mogelijk tot geen belasting te hoeven betalen door handig gebruik van de verschillende regels in de 28 EU-lidstaten. Om dit tegen te gaan worden de belastingstelsels in de EU meer op elkaar afgestemd, maar landen blijven wel zelf verantwoordelijk voor de hoogte van de belastingen.
‘Na vele jaren begint het net zich te sluiten rond de bijna malafide praktijken van multinationals, ten minste als landen als Ierland en het Verenigd Koninkrijk niet weer dwarsliggen’, aldus Europarlementariër Paul Tang. ‘Een akkoord onder Nederlands voorzitterschap markeert een trendbreuk in de rol die Nederland als doorvoerhaven van onbelaste winsten heeft gehad.’
Ook het wegsluizen van winsten naar belastingparadijzen wordt aangepakt. Belasting zou voortaan moeten worden betaald in het land waar de winst wordt gemaakt, met een minimumtarief van 15 procent. Verder wil het parlement dat er meer beperkingen komen aan de belastingaftrek van rente en een verbod op zogenoemde brievenbusmaatschappijen.
De steun voor de voorstellen nam toe naar aanleiding van de onthullingen rondom de zogenoemde Luxleaks en de Panama Papers. Het Europees Parlement stemde woensdag ook formeel in met het instellen van een onderzoekscommissie naar de Panama Papers, waaruit bleek dat tal van bedrijven en rijke mensen geld stallen in Panama en andere landen om zo belasting te ontduiken.
Naast Paul Tang nemen onder anderen Sophie in ’t Veld (D66) en Esther de Lange (CDA) zitting in de 65-koppige commissie.
(ANP)