Europees Parlement stemt vóór transparantie door country-by-country reporting

Eindelijk heeft het EP concrete voorstellen gedaan om internatioonal tax planning te beteugelen en een level playing field voor ondernemingen te organiseren.
De JURI-commissie van het EP heeft op 5 mei vóór een Richtlijn Aandeelhoudersrechten gestemd, waarin opgenomen de eis dat Multinationale ondernemingen (MNC) hun financiële rapportages ‘country by country’ bekend moeten maken. 
 
“Tot vandaag waren we afhankelijk van lekken, klokkenluiders en geheime stukken om er achter te komen of en zo ja hoe een MNC zich schuldig maakt aan ‘agressieve’ tax planning," aldus de Belg Koen Roovers, de belangrijkste pleitbezorger van de Financial Transparency Coalition. “Maar hiermee komt de fiscale transparantie die Europa zo node mist in elk geval een stap dichterbij.”
 
“Public country by country reporting” (CBCR) dwingt MNC’s per land openbaar te maken hoeveel winst er gemaakt wordt, welke en hoeveel belastingen betaald werden, hoeveel omzet er in dat land gemaakt werd en hoeveel mensen er in dat land werkzaam zijn. 
Tot op heden plegen MNC’s dergelijke data te aggregeren in één geconsolideerd wereldrapport, zonder dat inzicht wordt geboden in wat er binnen de onderneming ‘verhandeld’ is. 
Gerelateerde artikelen