Eumedion vreest dat nieuwe Corporate Goverance Code onafhankelijke positie van RvC uitholt

Een aantal voorstellen van de Commissie Van Manen doet afbreuk aan het uitgangspunt van onafhankelijk toezicht door de raad van commissarissen (RvC) en dient daarom te worden geschrapt. Dit schrijft Eumedion in haar commentaar op het voorstel van de Monitoring Commissie tot herziening van de Code Tabaksblat.

Eumedion heeft grote bedenkingen bij de voorstellen om meer representanten van grootaandeelhouders in de RvC op te nemen, om commissarissen in opties te belonen en om toe te staan dat commissarissen met een persoonlijk en financieel belang zitting mogen hebben in een speciale overname- of transactiecommissie.

Eumedion distantieert zich verder van het voorstel om een hele reeks van beloningsbepalingen te schrappen. Eumedion vindt het voor aandeelhouders en andere stakeholders namelijk van groot belang dat een RvC zich bij het ontwerpen en verantwoorden van een beloningsbeleid zich houdt aan algemeen aanvaarde uitgangspunten voor een beloningsbeleid respectievelijk remuneratierapport.

In het commentaar toont Eumedion zich positief over de voorstellen voor meer focus op lange termijnwaardecreatie, de interne cultuur, de uitbreiding van het ‘in control’-statement, de nadruk op een goede ‘succession planning’ en de uitbreiding van het aantal bepalingen omtrent de interne auditfunctie.

Gerelateerde artikelen