EU wil nieuwe aanpak vennootschapsbelasting, maar geen minimumtarief

Brussel wil een andere aanpak van de vennootschapsbelasting in Europa, maar er komt geen minimumtarief. Elke onderneming zou belasting moeten betalen in het land waar winsten daadwerkelijk worden gerealiseerd. Nu schuiven ondernemingen winsten door naar die landen waar de vennootschapsbelasting het laagst is, zoals Ierland.

Woensdag hield de Europese Commissie een oriënterend debat. Op 17 juni zal Brussel met een actieplan komen en concrete voorstellen doen om belastingontwijking door ondernemingen tegen te gaan.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis benadrukte dat er geen voorstellen komen voor een minimumtarief voor vennootschapsbelasting, zoals gisteren geopperd werd in de media. Dat blijft een zaak van de lidstaten zelf. Maar Brussel kan wel de randvoorwaarden en regels vaststellen.

Dombrovskis: ‘We willen dat vennootschapsbelasting billijk en groeivriendelijk is. Elk bedrijf, groot of klein, moet zijn aandeel in de belastingen dragen op de plaats waar het winst maakt. Vennootschapsbelasting is een bevoegdheid van de lidstaten, maar de EU moet een duidelijk en nieuw vormgegeven kader scheppen voor billijke en concurrerende vennootschapsbelasting.’

Pierre Moscovici, commissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane: ‘De manier waarop we vennootschapsbelasting vandaag de dag aanpakken, strookt niet met de werkelijkheid. We reageren met verouderde instrumenten en unilaterale maatregelen op de uitdagingen van een gedigitaliseerde, geglobaliseerde economie. Voor een eerlijkere belasting en minder versnippering op de eengemaakte markt moeten we ons vennootschapsbelastingskader in de EU grondig herzien. Grote, kleine en middelgrote bedrijven moeten in dezelfde mate van de interne markt kunnen profiteren.’ 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen