EU wijst Hongaarse ‘Google tax’ af, Hongarije houdt voet bij stuk

Het is niet eerlijk, zegt de EU, dat Hongarije bedrijven als Facebook en Google extra laat betalen voor advertentie-inkomsten. Laat staan progressief!

Maar Hongarije gooit de kont tegen de krib – “Wij mogen zelf wel bepalen welke belastingen we heffen, sorry!”

Het recalcitrante land had iets slims verzonnen, buiten Brussel om – multinationals die in Hongarije veel geld verdienen met (ongevraagde) advertenties zouden over die verdiensten (mits hoger dan HUF 100 miljoen) een progressieve belasting moeten gaan betalen. Dat was een elegante manier, vond en vindt Hongarije, om de moderne giganten, die toch al zo veel belastingvoordelen genieten, in elk geval iets te laten betalen.

Maar volgens de Europese Commissie is dat soort eigengereid optreden niet acceptabel. En progressief belasten van advertentie-inkomsten, dat is niet alleen tegen de Europese regels, het is ook nog eens oneerlijk, omdat het bedrijven met een lagere advertentieomzet bevoordeelt…

Volgens de Hongaarse overheid vergist de Europese Commissie zich. Een progressieve heffing op advertentie-inkomsten betekent helemaal niet dat er ‘ongewenste staatssteun’ gegeven wordt aan kleinere uitgevers en internetbedrijven, want immers, alle ondernemingen met meer dan HUF 100 miljoen betalen die extra heffing, dus wie wordt dan bevoordeeld? En dat we lagere advertentieomzetten niet belasten is alleen maar kosteneffectief, belastingen die meer kosten dan ze opbrengen, dat wil de EU toch zeker niet?

Bovendien, als er iemand discrimineert dan is het wel de Commissie, want die heeft geen probleem met andere lidstaten, die advertentiebelastingen differentiëren op basis van de gebruikte kanalen. “En we gaan zeker niet, omdat de Europese Commissie dat wil, met terugwerkende kracht kleine mediaondernemingen aanslagen sturen. Wij blijven baas over onze eigen belastingen!”

tax-news.com/

ministry-for-national-economy/news/

Gerelateerde artikelen