EU wacht even met striktere fiscale richtlijnen – tot na het Brexit-referendum

Brussel wil Cameron nu even niet dwingen Britse ondoorzichtige trustwetgeving te verdedigen.
Openbare hoorzittingen, die voor deze week gepland stonden in het kader van de bestrijding van ongewenste belastingontwijking en – ontduiking,  blijken ineens uitgesteld te worden tot na het Britse referendum over het lidmaatschap van de EU.
De vrees bestaat, dat deze hoorzittingen, die vooral zouden gaan over de verscherping van de regelgeving rond het ‘beneficial ownership’ van brievenbusfirma’s en trusts, schadelijk zouden uitwerken voor de ‘Blijf!’ campagne van David Cameron. 
 
 De transparantie over het eigendom van trusts kwam hoog op de agenda te staan na de publicaties uit en over de Panama Papers – waaruit onder meer bleek dat ook Camerons vader gebruik maakte van wettelijk geoorloofde maar daarmee niet minder schimmige constructies via Panama. En van Cameron zelf werd toen vaak gewezen op eerdere weigerachtigheid van zijn kant om in EU-verband ondoorzichtige eigenaarsrelaties achter trusts op te helderen  “vanwege privacyoverwegingen”.
 
Trusts worden in Groot Brittannië veel gebruikt om nalatenschappen te regelen om zo erfbelasting te voorkomen. Maar gegevens over wie er achter schuil gaat en wie de gerechtigden precies zijn blijven voorshands moeilijk te achterhalen. Om nog niet te spreken over de rol van de Kanaaleilanden en het eiland Man daarin. En Cameron nu, vlak voor het referendum, dwingen om zich over deze kwestie uit te spreken zou de uitslag voor Brussel in nadelige zin kunnen beïnvloeden, vreest men. 
 
Gerelateerde artikelen