EU voorop met ESG due dilligence in M&A

Wereldwijd belang ESG in overnames neemt toe

Een recente wereldwijde enquête onder dealmakers door Boston Consulting Group en Gibson Dunn waarover het forum van de website van Harvard Law Review schrijft, laat zien dat due dilligence op ESG steeds belangrijker wordt in het proces van overnames en fusies. De enquete ondervroeg ruim 100 dealmakers op verschillende niveau’s in zowel Europa, Azie als (noord en Zuid) Amerika.

  • ESG-due diligence essentieel voor M&A-deals
  • Europa leidt in ESG-due diligence, frequentie varieert met dealgrootte
  • Hefbomen zoals ESG-specialisten helpen dealmakers obstakels te overwinnen.

Volgens de enquete geven dealmakers aan dat de inzichten die ze verkrijgen uit hun boekenonderzoek, belangrijk zijn voor zowel het beperken van risico’s, maar ook voor het behouden en versterken van dealwaarde. De onderzoekers constateren dat Europa meer ESG-regelgeving kent in vergelijking met overige economische blokken. Maar de ondervraagden geven aan dat het belang van het uitvoeren van dergelijke ESG-beoordelingen ook buiten Europa toeneemt. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie] 

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op CFO Day, hét jaarlijkse event voor CFO’s op 30 mei in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

Oplossingen uitonderhandelen

Wanneer beoordelingen materiële ESG-kwesties aan het licht brengen, geven de dealmakers aan dat ze meestal financieel en juridisch haalbare oplossingen uitonderhandelen, waardoor de transactie toch doorgang kan vinden. Als voorbeelden worden gegeven;

  • het verlagen van de aankoopprijs,
  • het verfijnen van de dealstructuur
  • het overeenkomen van specifieke vrijwaringen.

Dealmakers wezen ook op het aanpassen van beloningen van het uitvoeren van ESG due diligence, zoals het beschermen van 10% van de waarde van een deal, die vaak de bijbehorende kosten overtreffen.

Uitdagingen en oplossingen

Mogelijke obstakels zijn echter incomplete gegevens en moeite met het kwantificeren van de directe financiële impact van ESG. Verschillende hefbomen, waaronder ESG-kennisdeskundigen, verbeterde resourceallocatie en vroege ESG-beoordelingen, komen naar voren om dealmakers te helpen deze obstakels te overwinnen. De hefbomen zullen de kwaliteit en precisie van ESG-due diligence verbeteren en dealmakers in staat stellen de bevindingen dieper te integreren in hun zakelijke en juridische strategieën.

ESG Due Diligence wint aan tractie

De grotere focus op duurzaamheidsrapportages, diversiteit en naleving van regelgeving voor ESG, heeft het uitvoeren van ESG-due diligence steeds belangrijker gemaakt om doelen van investeerders te bereiken. Twee derde van de ondervraagde M&A-professionals zei dat ze zich bezighouden met ESG-onderwerpen bij overname- en fusiedeals. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Regionale verschillen

Verder constateren de onderzoekers op basis van de antwoorden dat de invloed van ESG-factoren op due diligence wereldwijd nog niet uniform is. Europa loopt voorop, met ESG-due diligence uitgevoerd bij de helft van de deals, vergeleken met een derde van de deals in Noord- en Zuid-Amerika en Azië.

Kopers zijn eerder geneigd om ESG-overwegingen op te nemen bij grote overnames, waarbij due diligence plaatsvindt bij ongeveer 60% van dergelijke grote deals. Kopers voeren ESG-due diligence uit bij ongeveer 40% van de middelgrote overnames. Voor kleinere overnames daalt de frequentie van ESG-due diligence tot ongeveer 30%.

Gerelateerde artikelen