EU parlement gaat zelf Panama Papers analyseren

Een commissie met 65 leden krijgt een jaar de tijd om een rapport op te stellen en dat voor te leggen aan het parlement.
De Brusselse en Straatsburgse parlementariërs willen zich nu ook zelf een idee vormen, hoe rijke individuen, (rijke) politici en ondernemingen  in staat waren om miljarden weg te sluizen via belastingparadijs Panama. De officiële opdracht aan de commissie luidt: “een onderzoek naar vermeende overtreding en frauduleuze toepassing van wettelijke bepalingen van de EU of lidstaten betreffende witwassen, belastingontduiking en belastingontwijking”.
 
“In deze tijden, waarin onze Unie nog steeds zucht onder de gevolgen van de financiële crisis, hebben Europese instellingen de plicht om zeker te stellen dat de strijd tegen fraude [ etc ]  prioriteit krijgt en ondersteund wordt met de best mogelijke juridische fundamenten.” En “de Panama Papers onderstrepen nog eens het belang van de uitwisseling van fiscale gegevens tussen de lidstaten, en het aanpakken van lidstaten en andere landen die zich niet houden aan de internationale afspraken ter zake.”
Panama staat nu als verdacht fiscaal paradijs op de zwarte lijst van acht lidstaten, te weten Bulgarije, Kroatië, Griekenland., Letland, Polen, Portugal en Slovenië. Sinds 5 april heeft ook Frankrijk Panama op die lijst geplaatst.
 
De parlementsleden vragen zich af hoe het toch mogelijk is, dat Europese en nationale fiscale wetgeving  “zo systematisch” overtreden en ter zijde geschoven is kunnen worden. “En dat het journalisten waren die deze misstand zo maar hebben kunnen ontdekken en onthullen!”
 
Chas Roy-Chowdhury, verantwoordelijk voor fiscale zaken bij de ACCA, merkt tegenover Accountancy Age op dat hij het initiatief op zich toejuicht, maar dat hij hoopt dat het parlement “Ze zijn erg goed in het instellen van commissies!”)  nu ook eens echte fiscalisten in deze commissie benoemt – of zou kunnen benoemen. 
 
Gerelateerde artikelen