EU overweegt onderzoek naar McDonald’s fiscale praktijken

US fast-food keten McDonald’s dreigt lijdend voorwerp te worden van een onderzoek door de EU
Eurocommissaris Margrethe Vestager heeft gemeld dat zij van plan is beschuldigingen nader te onderzoeken, die luiden dat McDonald’s tussen 2009 en 2013 ongeveer een miljard euro aan belastingen heeft weten te ontduiken.  
 
De beschuldigingen komen uit een groep Europese en Amerikaanse vakbonden , die verwijzen naar de verplaatsing van het hoofdkantoor van McDonald’s Europa naar Zwitserland. Daarna zou de onderneming ca. 3,7 miljard aan omzet verhuisd hebben naar een Luxemburgse dochter, waar slechts 13 mensen werkzaam waren en die niet meer dan 16 miljoen euro belasting betaalde. 
 
De Commissie heeft inmiddels een tweede rapport uitgebracht over belastingpraktijken die tegen de regelgeving m.b.t. staatshulp zouden ingaan, in dit geval rond Fiat Finance and Trade, een divisie van de Fiat-groep gebaseerd in Luxemburg.
In een gesprek met de commissie van het EP, speciaal belast met onderzoek naar ‘tax rulings’, zei Vestager dat zij niet verwachtte dat hiermee de laatste zaken en affaires onderzocht zouden worden. Ze kondigde ook aan dat onderzoeken naar Amazon, Starbucks en Apple niet op de geplande datum afgesloten zouden kunnen worden. 
 
Gerelateerde artikelen