EU op weg om Microsoft Teams aan de ketting te leggen
Microsoft misbruikt zijn dominante positie om de chat- en videovergaderingssoftware Teams te slijten. Daarmee schendt het Amerikaanse bedrijf Europese regels, is de voorlopige conclusie van de Europese Commissie. Als Microsoft de bezwaren niet kan wegnemen, dreigen hoge boetes. Het onderzoek naar machtsmisbruik met Teams loopt al bijna een jaar.
- Microsoft Teams zit in het kantoorsoftwarepakket met Word, Excel en Outlook
- Kiezen voor een pakket zonder Teams is niet mogelijk
- Microsoft bemoeilijkt het gebruik van andere chat- en vergaderdiensten
- Beloften van beterschap zijn onvoldoende nagekomen
Microsoft bundelde Teams met zijn veelgebruikte kantoorsoftwarepakketten met Word, Excel en Outlook. Klanten konden niet kiezen voor pakketten zonder Teams. Microsofts Office-software werkt ook vaak moeilijk samen met chat- en vergaderdiensten van andere makers. Zo drukte het bedrijf concurrenten weg, oordeelt de Europese Commissie.
Microsoft kondigde vorig jaar aan Teams uit de Microsoft 365 en Office 365-pakketten in de EU te halen en later wereldwijd. Maar dat is voor de commissie niet genoeg, onder meer omdat Teams soms alsnog wordt meegeleverd. “Meer wijzigingen in Microsofts gedrag zijn nodig om de concurrentie te herstellen.”
Standaard meegeleverd
Teams werd sinds 2017 standaard meegeleverd met Microsofts kantoorsoftware. De app nam een grote vlucht tijdens de coronapandemie, toen mensen alleen nog via videoverbinding konden afspreken.
Microsoft zegt zich in te spannen om oplossingen te vinden om de resterende zorgen van de commissie tegemoet te komen. De commissie geeft Microsoft nu gelegenheid zich te verdedigen. Als haar voorlopige conclusie overeind blijft, kan zij het bedrijf een boete opleggen die kan oplopen tot tien procent van de wereldwijde jaaromzet. Ook al valt het eindbedrag doorgaans een stuk lager uit, dan nog gaat het bij een techreus als Microsoft al gauw om miljarden euro’s.
Microsoft kwam een jaar geleden, na klachten van concurrenten Slack en alfaview, in het vizier van de commissie. Die bewaakt de werking van de vrije markt in de EU.