EU onderzoekt belastingdeals alle lidstaten

De Europese Commissie wil van alle EU-landen weten of zij belastingafspraken hebben gemaakt met individuele bedrijven, en zo ja met welke. Dat maakte eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) vandaag bekend. Eerder bleef het onderzoek beperkt tot zes lidstaten, waaronder Nederland.
Brussel vermoedt dat de afspraken die sommige lidstaten hebben gemaakt met multinationals neerkomen op staatssteun. Om te kunnen vaststellen of de concurrentie wordt verstoord door ,,selectieve belastingvoordelen” is volgens Vestager een volledig beeld nodig van de belastingpraktijken in de EU. Duitsland, Frankrijk en Italië riepen de Europese Commissie begin deze maand op om voor het einde van volgend jaar met een nieuwe wet tegen belastingontwijking te komen. De wet moet korte metten maken met de ‘agressieve’ belastingstrategieën waarmee het mondiale bedrijfsleven de Europese belastingstelsels tegen elkaar kan uitspelen.
Behalve Nederland, waarvan belastingafspraken met koffieketen Starbucks onder de loep liggen, heeft Brussel tot dusver ook Ierland en Luxemburg op de vingers getikt. Het gaat daarbij om voorlopige bevindingen. De onderzoeken lopen nog. Ook bij Cyprus, Malta, het Verenigd Koninkrijk en België liggen al verzoeken om informatie.
Daarnaast kijkt de Europese Commissie naar de manier waarop in verscheidene EU-landen inkomsten uit intellectueel eigendom, bijvoorbeeld patenten, worden belast. In dat verband heeft Brussel vragen gesteld aan tien landen, waaronder wederom Nederland.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen