EU mitigeert risico’s van swaps

Dat wil zeggen: kopers en verkopers van deze instrumenten moeten wel tussen de € 200 en €420 miljard als buffer reserveren om aan de nieuwe EU-regelgeving te voldoen.
De EU-regelgevers hebben een nieuwe stap gezet om de ‘systemische’ risico’s te verkleinen, inherent aan de derivatenhandel. Zij hebben nu een ‘final draft’ gepubliceerd van nieuwe regelgeving  om de handel in swaps te reguleren.  
Het gaat om contracten tussen traders, en niet die via clearinghouses.
Op grond van de nieuwe standaard of regelgeving zullen banken vóór een contract ingaat een ‘initial margin’ of onderpand moeten uitwisselen om eventuele verliezen af te dekken die ontstaan als de tegenpartij niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.
Dat betekent dat kopers zowel als verkopers van dergelijke swaps tussen de 200 en 420 miljard euro opzij zullen moeten zetten , tegen de tijd dat de regelgeving van kracht wordt in 2020, zo stellen de European Banking Authority, de European Securities and Markets Authority en de European Insurance and Occupational Pensions Authority in een gezamenlijke verklaring.
 
Vorig jaar al dachten Amerikaanse toezichthouders dat de nieuwe regelgeving Amerikaanse banken zouden dwingen om $315 miljard extra te reserveren. Een en ander is een reactie op de oproep van de G20 om wereldwijd hervormingen door te voeren, die de transparantie van de derivatenmarkt zouden bevorderen en de risico’s verlagen.
 
Volgens Bloomberg zullen de nieuwe regels ertoe leiden dat meer handel via de zogenaamde clearinghouses verloopt. Deloitte berekende in 2014 al eens dat ‘non-cleared’ handel tien maal zo duur is als die via clearing.
 
Gerelateerde artikelen