EU-ministers zijn het eens over eerste, voorzichtige aanpak van BEPS

De Europese Raad is het eens geworden over een gezamenlijk plan van aanpak in reactie op de BEPS-aanbevelingen van de OESO.
Na de bijeenkomst van de Raad op dinsdag jl. heeft ECOFIN – lees de ministers van Financiën – een lijst van conclusies bekend gemaakt, conclusies waar alle leden het over eens zijn.
 
Ten eerst gaat de Raad akkoord met een aantal voorstellen om de Code of Conduct Group die zich bezig houdt met vennootschapsbelasting  te ‘versterken’, zodat in 2016 een aantal aanvullende maatregelen genomen kunnen worden. ECOFIN stelde zich achter de groep, die moet bekijken of de individuele lidstaten acceptabel fiscaal beleid hebben en zich daaraan houden. De groep krijgt ook een nieuwe opdracht: bereidt een set richtlijnen voor, hoe de lidstaten om moeten gaan met BEPS.
 
Het gaat daarbij vooral om richtlijnen voor de implementatie van BEPS Actions 8-10 (aligning transfer pricing outcomes with value creation) en Action 13 (transfer pricing documentation). De Commissie en het EU Joint Transfer Pricing Forum zullen daarbij assisteren. Bovendien is de groep gevraagd om voorstellen te doen voor de omgang van de EU met Action 12 (disclosure of aggressive tax planning arrangements).
ECOFIN op haar beurt benadrukt de noodzaak om gezamenlijke maar flexibele (!) manieren te vinden om de aanbevelingen van de OESO te vertalen in de wet- en regelgeving, maar daarbij zeker ook rekening te houden met de compliance-eisen van de afspraken in eerdere Europese verdragen. ECOFIN wijst er ook op, dat er al van alles in de pijplijn van de Raad zit, zoals de voorstellen voor een Common Consolidated Corporate Tax Base (CCCTB) en aanpassing van de richtlijn voor rente en royalties, de Interest and Royalties Directive (IRD). 
 
Meer over de fluwelen handschoenen van de EU versus BEPS via tax-news.com.
Gerelateerde artikelen