EU lidstaten weigeren details over tax ruling openbaar te maken

Nog niet de helft van de lidstaten heeft positief gereageerd op de vraag naar informatie over door hen gesloten tax deals door TAXE commissie van het Europees Parlement.
Die commissie heeft zojuist de antwoorden van 11 lidstaten bekend gemaakt, die van het UK, België, Finland, Letland, Malta, Slowakije en Zweden, Ierland, Nederland en Luxemburg, naast die van de kanaaleilanden Jersey en Guernsey.
 
TAXE had die informatie in april gevraagd aan alle EU-landen, aan de Commissie en aan de Raad. De deadline was 31 mei jl. De bedoeling is om de landen daarna te ondervragen in een bijeenkomst met de TAXE commissie.
De voorzitter van de commissie, Alain Lamassoure, stelde dat hij geen tegenstander was van fiscale concurrentie binnen de EU. Maar “on the condition that the rules and principles which apply on fair competition everywhere else, on trade, on industry, agriculture, etc, must apply also on taxation. And what are these principles and rules? Transparency, loyalty and fairness.’
De antwoorden blijken overigens niet alle even gedetailleerd. Luxemburg leverde een document van 132 pagina’s, zonder details over specifieke rulings in. Ierland, een samenvatting van 4 bladzijden met de mededeling dat het land in 2012 “had issued 108 advance opinions to companies on matters relating to corporation taxation”. Dat waren er 128 in 2011, en 99 in 2010, vertellen de Ieren opgewekt.
De Britten beginnen hun antwoord met de opmerking dat “de bestrijding van BEPS en agressieve tax planning een van de topprioriteiten van de Britse regering is.”
Meer details over de antwoorden en reacties via www.accountancylive.com/
Gerelateerde artikelen