EU gaat met kritische blik kijken naar boekhoudregels

De Europese Unie gaat een veel actievere rol spelen in de beoordeling van de boekhoudregels zoals die door de International Accounting Standards Board (IASB) worden opgesteld. Dat zegt Patrick de Cambourg, voorzitter van de Franse standardsetter Autorité des Normes Comptables (ANC), tegen persbureau Reuters. Hij wil dat het concept ‘prudence’ weer centraal komt te staan.

Volgens De Cambourg heeft de IASB het begrip ‘prudence’ te veel losgelaten, om zo de Amerikanen er toe te bewegen om ook over te stappen op het gebruik van IFRS. De illusie dat dat gaat gebeuren heeft De Cambourg laten varen. Volgens hem is het nu wel duidelijk dat de VS de IASB-regels niet zal aanvaarden. Daarom heeft Europa de handen vrij om zelf strengere eisen te stellen aan de verslaggevingsregels en moet ‘prudence’ daarin leidend worden.

De European Financial Reporting Group (EFRAG) heeft een nieuw bestuur waarvan De Cambourg deel uitmaakt. EFRAG adviseert de EU over het al dan niet goedkeuren van IFRS met de opdracht om het bredere algemene belang in de gaten te houden. Volgens De Cambourg herstelt de EU hiermee haar soevereiniteit als het gaat om de boekhoudregels.

De afgelopen jaren gaf Europa meestal goedkeuring aan het gebruik van de IASB-regels, zonder zelf met wijzigingen te komen. Dit om te voorkomen dat de VS tegen het hoofd gestoten werd. Dat hoeft nu niet meer, want de VS stapt toch niet over op IFRS, zo redeneert De Cambourg. Bovendien is de financiële crisis nu wel zo’n beetje voorbij, waardoor het ook niet meer nodig is om gehaast allerlei verslaggevingsregels voor banken te veranderen. Dit betekent dat de EU vanaf nu rustig de tijd kan nemen om zeer kritisch te kijken naar boekhoudregels.

Gerelateerde artikelen