EU bekritiseert Frankrijks ‘inefficiënte’ BTW-systeem

De Europese Commissie beveelt Frankrijk aan, minder vrijgevig te zijn met gereduceerde BTW-tarieven.
In een officieel document stelt de Commissie dat de belastingdruk voor de Franse burgers en bedrijven tot de hoogste in de EU  (en daarmee de wereld) behoort, en dat vooral de hoge belasting op arbeid de concurrentiepositie van het land bijzonder schaadt.
 
Een van de manieren om dat probleem aan te pakken, aldus de Commissie, zou zijn een grondige herziening van het Franse BTW-systeem. Dat zou beter zijn voor de concurrentie en zou voor de burger de belastingen niet leuker, maar wel simpeler maken.
De inkomsten uit de BTW in Frankrijk (14,5%) zijn veel lager dan het gemiddelde van de EU-lidstaten (17,5%). Volgens de Commissie  “is (een hogere) BTW veel eenvoudiger te administreren en minder schadelijk voor economische groei dan andere vormen van belastingheffing; bovendien zou door die verhoging de belasting op arbeid naar beneden kunnen. En ondanks enkele aanpassingen blijft die (veel te) hoog!”
 
Het standaard-tarief in Frankrijk is 20%. Slechts 4 lidstaten (Luxembourg, Malta, Cyprus en Duitsland) hebben een nog lager basistarief. Maar in Frankrijk valt slechts 55% van de goederen en diensten van de prijsindex in de maximale categorie. De gereduceerde tarieven in Frankrijk zijn bovendien veel lager dan in de andere lidstaten (2.1 percent, 5.5 percent, en 10 percent).
De 10% geldt voor ca. 15% van de goederen en diensten in de Franse prijsindex, voor 20% geldt het 5% tarief en  een fors gedeelte valt zelfs onder het ‘super-gereduceerde tarief’ van 2,%.
Alleen Frankrijk, Spanje, Ierland, Italië en Luxemburg kennen überhaupt zo’n super-gereduceerde tarief.
Gerelateerde artikelen