ESMA is tegen uitstel IFRS 9 voor verzekeringsbedrijven

De European Securities and Markets Authority heeft kritisch gereageerd op het positieve advies van de EFRAG over IFRS 9 'Financial Instruments'.
In mei van dit jaar verklaarde de ESMA dat men het eens kon zijn met de conclusie dat adoptie van IFRS 9 ‘goed zou zijn voor Europa’ (zie ook ons eerder bericht accountantweek.nl/) en dat niet te lang getreuzeld zou moeten worden met de adoptie, "in order to respond to the concerns raised during the financial crisis".
 
Maar op één punt blijkt de ESMA het niet eens met de EFRAG: het uitstel voor de verzekeringsbranche, totdat de IASB klaar is met zijn standaard voor verzekeraars.
In een brief stelt de Autoriteit nu: 
 
“ESMA is of the view that in light of significant uncertainty about the timing of the finalisation of the new stand­ard on insurance contracts, there should be no delay in the application of IFRS 9 for insurance industry. Furthermore, ESMA is of the view that EFRAG should explicitly acknowledge that the IASB already considered and tentatively rejected deferring the mandatory effective date of IFRS 9 for entities that issue insurance contracts in January 2015.”
 
De ESMA is van oordeel dat verder uitstel voor de verzekeringsbranche  botst met de genericiteit van IFRS, dat immers voor alle bedrijfstakken zou moeten gelden. De ESMA vreest ook voor onvergelijkbaarheden en verwarring bij de gebruikers van jaarverslagen, hetgeen de geloofwaardigheid van de financiële verslaggeving als zodanig zou schaden. 
 
Eerder had naast de EFRAG ook de FEE geen bezwaar tegen uitstel. 
 
De brief van de ESMA vindt u hier.  
Gerelateerde artikelen